Ημερίδα με θέμα τα Green Logistics, τις φιλικές προς το περιβάλλον δηλαδή πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα στον τομέα των δημητριακών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εξέλιξης και Ολοκλήρωσης (ΕΙΕΟ). Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα των ανωτέρω φορέων, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία των logistics.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και στελέχη της βιομηχανίας των δημητριακών οι οποίοι κάλυψαν όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την αποθήκευση και την υγειονομική μέριμνα έως την πιστοποίηση και τη μεταφορά των δημητριακών.
Το πρώτο σκέλος της ημερίδας ξεκίνησε με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος που στοχεύει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο των logistics δίνοντας έμφαση σε μια «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα στον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως είπε κατά την παρουσίαση ο κ. Π Τριβέλλας, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, (δεξιά στη φωτό) στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος) και έχει πολλαπλούς στόχους. Μεταξύ άλλων η αναμενόμενη συμβολή του έργου συνοψίζεται σε:
- χαρτογράφηση του κλάδου των δημητριακών και του ρυζιού σε τέσσερις Μεσογειακές χώρες με διαφορετικές ανάγκες εφοδιαστικής
διάγνωση του προφίλ των ατομικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εμπλεκομένων (πχ εργαζόμενοι, αγρότες, στελέχη, μεταφορείς) στην αφοδιαστική αλυσίδα στην αγροδιατροφή - ανάπτυξη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού για ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, εύκολα προσβάσιμη στους εμπλεκόμενους με την εφοδιαστική αλυσίδα
- αξιολόγηση δεξιοτήτων εφοδιαστικής που θα αναπτύξουν οι εμπλεκόμενοι για την ανάπτυξη της οικονομίας
- ευαισθητοποίηση για την κρισιμότητα της εφοδιαστικής καθώς και της βιώσιμης / πράσινης ανάπτυξης στις χώρες του προγράμματος σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης / Κατάρτισης και Γεωργίας
- προώθηση της επιχειρηματικότητας ενδυνάμωσης και συμμετοχής νέων (αγροτών, επιστημόνων) για την βελτίωση της ποιότητας εργασιάς μέσω εκπαιδευτικών δράσεων
Σ. Γρηγοράτος: σοβαρή έλλειψη υποδομών logistics για δημητριακά στην Ελλάδα
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Σπύρος Γρηγοράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ) ο οποίος μίλησε για τον τομέα των logistics των δημητριακών στην Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο στο θέμα των υποδομών, καθώς χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψή τους στο κομμάτι της διακίνησης των δημητριακών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου. Κατά συνέπεια όπως είπε,«τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές κοστίζουν ακριβά ενώ επιβαρύνεται και το περιβάλλον με τον «απαρχαιωμένο» τρόπο μεταφορών (φορτηγά κλπ)».
Αναφορά έγινε από τον κ. Γρηγοράτο στις προκλήσεις της παγκόσμιας επάρκειας σε τροφή τις επόμενες δεκαετίες αλλά και στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων σε όλο το φάσμα των logistics του αγροδιατροφικού τομέα σε ένα κόστος χαμηλό για τις εταιρείες. Εντυπωσιακό στοιχείο που ανέδειξε ο ίδιος είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού ευθύνεται για την έκλυση του 20% του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντάς την σημαντικά.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική αγορά ρυζιού
Εν συνεχεία η κ. Κοντού, στέλεχος της Αφοι Κανάκα ΕΠΕ πραγματοποίησε μια συνοπτική παρουσίαση του τομέα της παραγωγής του ρυζιού στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε η ίδια, η χώρα παράγει το 12% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα να ανέρχονται περίπου σε 30.000 εκτάρια. Στο σημείο αυτό ο κ. Αντώνης Περδικάρης, παρενέβη για να δώσει ορισμένα επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία για το ελληνικό ρύζι. Όπως είπε:
- Δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται ρύζι από ιταλικές ποικιλίες το προϊόν δεν απολαμβάνει τη μέγιστη τιμή του
- Υπάρχει ζήτημα με το αν γνωρίζουν τι αγοράζουν (ποιες ποικιλίες) οι εταιρείες
- Γίνεται σπατάλη νερού στους ορυζώνες, πρακτική που θα πρέπει να αλλάξει με προτεινόμενη λύση τη γεωργία ακριβείας
Η επόμενη ενότητα της ημερίδας αφορούσε την υγιεινή των δημητριακών και την πιστοποίηση όπου μεταξύ άλλων ο χημικός μηχανικός κ. Α. Μητσέας παρουσίασε πρακτικές απεντόμωσης και συντήρησης δημητριακών.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και στους τομείς των μεταφορών αλλά και στο θέμα της διατροφικής αξίας των δημητριακών.
Α. Περδικάρης: «πρόγραμμα με σκοπό την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των αγροτών»
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα μας είπε και ο Δρ. Αντώνης Περδικάρης, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος “Green Logistics” (αριστερά στη φωτό): «Το πρόγραμμα έχει φορείς υλοποίησης στην Ελλάδα το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, τον ΣΕΕΔΥΖ και το ΕΙΕΟ. Ξεκίνησε την 1/9/2015 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018, με έναν προϋπολογισμό περίπου 290.000 ευρώ. Σκοπός του είναι σε πρώτη φάση να παρέχει εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των logistics, ξεκινώντας από τους αγρότες και φτάνοντας στους γεωπόνους και όλους όσοι εμπλέκονται στον κλάδο των logistics, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιλεγούν κάποιοι που θα εκπαιδεύσουν τους επόμενους με απώτερο στόχο να θεσπισθεί ακόμα και κάποιος κύκλος μαθημάτων / σεμιναρίων. Το υλικό θα μπορεί να το δει ο ενδιαφερόμενος δωρεάν από τον υπολογιστή, ή το tablet του, πρόκειται για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση».